Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τεχνικές διδασκαλίας και εισάγεις τα παιδιά στον κόσμο της yoga είναι αναγκαίο να στρέψεις την προσοχή σου στον εαυτό σου, στις επιθυμίες σου, στα ταλέντα σου και επομένως στους λόγους που σε φέρνουν μέσα σε αυτή την αίθουσα που σε λίγο θα γεμίσει με παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτό το ταξίδι προς τα μέσα γιατί το να δουλεύεις με τα παιδιά σύντομα θα σε φέρει αντιμέτωπο με πτυχές του εαυτού σου που ίσως δεν έχεις ακόμα συναντήσει!
- Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου!
Πριν μπεις στην τάξη έχεις φτιάξει ένα τέλειο πλάνο για το μάθημά σου, και τα 3 πρώτα λεπτά κάτι συμβαίνει και όλα ματαιώνονται. Αυτή είναι η πραγματική ζωή και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί! Το πώς θα αντιδράσεις όμως σε μια τέτοια κατάσταση αντικατοπτρίζει τη δικιά σου ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο σκέψης σου. Γενικότερα να θυμάσαι πως οι μαθητές σου θα μάθουν να συμπεριφέρονται μέσα από το δικό σου παράδειγμα!
- Να είσαι ατρόμητος και όχι άτρωτος!
Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνονται αν κάποιος είναι φοβισμένος. Νιώσε αυτοπεποίθηση με ό,τι και αν φανερωθεί μέσα στην τάξη. Τα παιδιά απλά θα μιμηθούν τη δική σου αντίδραση. Να είσαι λοιπόν ατρόμητος, να ρισκάρεις, να κάνεις λάθη γιατί με αυτό τον τρόπο θα ηγηθείς!
- Να είσαι πρόθυμος να γελάσεις!
Τα παιδιά είναι πάντα έτοιμα να γελάσουν και να κάνουν αστεία. Ως δάσκαλος πρέπει να καλλιεργήσεις την αστεία πλευρά σου. Μην φοβηθείς να γελοιοποιηθείς! Ο δικός σου ενθουσιασμός θα γεμίσει την αίθουσα με γέλια.
- Να γνωρίζεις το κοινό σου!
Ένα παιδί 7 χρονών θα αντιδράσεις πολύ διαφορετικά από ένα παιδί 4 χρονών. Να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή το κοινό σου. Δεν είναι το ίδιο να έχεις μια ομάδα ανάμεικτων ηλικιών και μια ομάδα συνομηλίκων. Θα χρειαστεί να επιλέξεις το μάθημά σου ανάλογα με τους μαθητές σου, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους και όχι ανάλογα με αυτό που έχεις στο μυαλό σου να διδάξεις. Θυμήσου, ένα κορίτσι 10 χρονών θέλει πολύ διαφορετική αντιμετώπιση από ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας.
- Να κοιτάς τους μαθητές σου στα μάτια όσο πιο συχνά γίνεται!
Δεν υπάρχει τίποτα ποιο σημαντικό από την σχέση και της αλληλεπίδραση μαθητή – δασκάλου. Να κατεβαίνεις στο επίπεδο των ματιών τους και να είσαι ανοιχτός, παρόν και ειλικρινής.
Η διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται καταθέτοντας ένα κομμάτι της ψυχής σου και όχι μηχανικά! Γίνε αυτός ο δάσκαλος που θα θυμούνται οι μαθητές σου ακόμα και όταν θα πάψουν να είναι παιδιά…