Ας φορέσουμε τα παιδικά μας παπούτσια και ας περπατήσουμε το μονοπάτι της yoga όπως το περιέγραψε ο σοφός Patanjali.
Πηγαίνεις για ένα μάθημα First Kids Yoga. Βγάζεις τα παπούτσια σου, αφήνεις την τσάντα σου, τακτοποιείς τα πράγματα σου και μπαίνεις στην αίθουσα. Τα στρώματα είναι τοποθετημένα σε έναν κύκλο. Υπάρχουν παντού χρώματα… Πανιά έτοιμα να γίνουν ποτάμια και δάση, μπαλόνια που ονειρεύονται να γίνουν αερόστατα, φτερά που θέλουν να πετάξουν ψηλά!
Κοιτάς τους μαθητές σου στα μάτια και τους χαμογελάς μέσα από την καρδιά σου, τους στέλνεις το πιο ειλικρινές σου χαμόγελο, το πιο βαθύ. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ένα ταξίδι με προορισμό την ευτυχία και τη γαλήνη– Samadhi.
1.Yamas – ηθικά πρότυπα
Μπαίνοντας στο χώρο της πρακτικής βγάζουμε τα παπούτσια μας και τις κάλτσες μας, τακτοποιούμε τα πράγματά μας και ετοιμάζουμε τα στρωματάκια μας. Ξέρουμε, φυσικά, ότι φεύγοντας, ο καθένας μας θα πάρει μαζί του μόνο ό,τι του ανήκει! Αυτό μας διδάσκει και η “asteya – μη απληστία”, να μην οικειοποιούμαστε ότι δε μας ανήκει, είτε αυτό είναι αντικείμενο, είτε είναι μια σκέψη ή μια άποψη που δε μας εκφράζει.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας παίζουμε, τραγουδάμε, κινούμαστε με σεβασμό προς το σώμα μας αλλά και τα άλλα παιδιά γύρω μας, χωρίς να χτυπάμε ή να μαλώνουμε. Εφαρμόζοντας έτσι την “ahimsa – μη βία’’ αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα και το φως του κάθε μέλους της ομάδας μας.
Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε αντικείμενα όπως τουβλάκια, μπαλόνια, φτερά, πανιά και άλλα τα οποία τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους. Άλλες φορές πάλι χρησιμοποιούμε χρώματα, χαρτιά και πινέλα για να κατασκευάσουμε ότι ονειρευόμαστε. Στο τέλος της πρακτικής όλα τα αντικείμενα θα επιστραφούν στη θέση τους, πραγματοποιώντας έτσι την “aparigraha – μη κτητικότητα” και μαθαίνοντας την ενσυνείδητη χρήση των αγαθών.
Επιπλέον, δίνουμε την ευκαιρία να μιλήσουν όλα τα παιδιά και να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να μοιραστούν όμορφες αλλά και δύσκολες εμπειρίες που έχουν βιώσει. Τα ενθαρρύνουμε να μιλήσουν ευγενικά το ένα στο άλλο και να εκφράσουν τον εαυτό τους με “satya- ειλικρίνεια” λέγοντας αυτό που έχουν στο μυαλουδάκι τους, μένοντας ειλικρινείς προς τον εαυτό τους.
Σε μια πρακτική παιδικής yoga τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες. Μαθαίνουν να ακούν και να σέβονται τις απόψεις και τις προτάσεις των μελών της ομάδας. Ταυτόχρονα όμως εκφράζονται και τα ίδια, εφαρμόζοντας αυτό που στη yoga ονομάζουμε “brachmancharya – αυτοεκτίμηση” για τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου. Ό,τι υπάρχει μέσα μας είναι σημαντικό και έχει αξία ανεκτίμητη.
2.Niyamas – εσωτερικές αρχές
Μελετάμε τη yoga μέσα από την πρακτική και το παιχνίδι. Γινόμαστε γενναίοι πολεμιστές, ψηλά δέντρα ή δράκοι που βγάζουν φωτιές από το στόμα τους. Παράλληλα όμως πολλές φορές μένουμε ακίνητοι και σιωπηλοί με στόχο να συλλογιστούμε και να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας. Αυτό ακριβώς που μας διδάσκει η “svadhyaya – παρατήρηση και μελέτη του εαυτού” και η αποδοχή αυτού που είμαστε.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξασκούμαστε τόσο στη σωματική πρακτική όσο και στον τρόπο που αναπνέουμε αλλά και χαλαρώνουμε. Το mantra μας είναι «Η yoga είναι τώρα – Atha yoga anusasanam» που σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που είμαστε σήμερα. Έτσι και η αρχή της “santosha – ικανοποίηση” μας διδάσκει πως δεν χρειάζεται να στεναχωριόμαστε αν σήμερα τα πράγματα δεν έρθουν ακριβώς όπως τα σχεδιάζαμε!
Πολύ συχνά ο χώρος που κάνουμε πρακτική, με όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται, είναι ακατάστατος. Ολοκληρώνοντας όμως όλοι βοηθάμε να μαζέψουμε και να φροντίσουμε τον χώρο που μας φιλοξένησε. Αυτό στη yoga περιγράφετε με τη λέξη “saucha – καθαριότητα”. Μαθαίνουμε έτσι να σεβόμαστε και τον χώρο που μας φιλοξενεί αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτόν.
Κάτι ακόμα που συμβαίνει πολύ συχνά σε μια αίθουσα παιδικής yoga είναι να ακολουθούμε οδηγίες τόσο του δασκάλου όσο και όλων των παιδιών. Όμως πολύ συχνά επιστρέφουμε στον εαυτό μας για να ακούσει ο καθένας την εσωτερική του φωνή. Με αυτό τον τρόπο εφαρμόζουμε την αρχή της “tapah – πειθαρχία” που μας μαθαίνει να ακολουθούμε τους εσωτερικούς κανόνες μας και να ξεχωρίζουμε το καλό από το λάθος, σεβόμενοι αυτή την εσωτερική μας φωνούλα.
Τέλος, στην πρακτική μας συνηθίζουμε να γινόμαστε ζευγάρια ή μεγαλύτερες ομαδούλες ενώνοντας τα χέρια μας και τις πατούσες μας, φτιάχνοντας παράξενα σχήματα με τα σώματά μας. Παρόλες τις διαφορές μας ενωνόμαστε και συνεργαζόμαστε. Άλλωστε η “isvarapranidhana – ένωση” μας διδάσκει ακριβώς αυτό, πως δηλαδή να φέρουμε σε επαφή το φως που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Το φως μέσα μου υποκλίνεται στο φως μέσα σου! Namaste…
3.Asana – θέσεις, στάσεις της yoga
Yoga είναι ό,τι μπορεί να κάνει το σώμα μου. Ό,τι βλέπουν τα μάτια μου, ένα ζώο, ένα πουλί, ένα αεροπλάνο μπορώ να το ζωντανέψω με το σώμα μου. Στη yoga υπάρχει μία asana – θέση για ό,τι υπάρχει γύρω μου.
4.Pranayama – έλεγχος αναπνοής
Νιώθω την αναπνοή μου, παίζω με αυτή. Γίνομαι μέλισσα, λιοντάρι και δράκος. Φουσκώνω την κοιλιά μου, φυσάω δυνατά να σβήσω ένα φανταστικό κερί που βρίσκεται μπροστά μου, μυρίζω ένα πολύχρωμο λουλούδι. Η αναπνοή με κρατάει ζεστή ή δροσερή, συγκεντρωμένη και φυσικά ζωντανή.
5.Pratyahara – απόσυρση των αισθήσεων
Κλείσε τα μάτια και συγκέντρωσε την προσοχή μέσα σου. Προσπάθησε να ακούσεις την αναπνοή σου και να νιώσεις την κοιλιά σου να κινείται ενώ εσύ απλά αναπνέεις. Κλείσε τον υπόλοιπο κόσμο έξω.
6.Dharana – εστίαση, ενσυνειδητότητα, mindfulness
Παρατήρησε το σώμα σου. Τι σου λέει; Πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή; Άκουσέ το προσεκτικά… Τι λέει το δελτίο καιρού μέσα σου; Τι καιρό κάνει στο κεφάλι σου και στις πατούσες σου;
7.Dhyana – διαλογισμός
Ο Δαλάι Λάμα είπε πως αν μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά την τεχνική του διαλογισμού, θα καταφέρουμε μέσα σε μια γενιά να εξαλείψουμε τη βία από τον κόσμο. Πες στα παιδιά μια ιστορία ενώ αυτά βρίσκονται στη θέση της savasana και καθοδήγησέ τα σε έναν οραματισμό…
8.Samadhi – ευδαιμονία, ευτυχία, γαλήνη, ειρήνη
Ο προορισμός αυτού του οκταπλού μονοπατιού που μαζί βαδίσαμε. Ο σκοπός του προσωπικού μας ταξιδιού. Η ευχή μας για όλα τα παιδιά του κόσμου, για όλα τα πλάσματα που ζουν δίπλα μας. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu. Μακάρι όλα τα πλάσματα παντού να είναι ευτυχισμένα και ελεύθερα, και μακάρι να μπορέσουν οι σκέψεις, τα λόγια και οι δράσεις της δικής μου ζωής να συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στην ευτυχία και την ελευθερία όλων.
Πηγή: https://bit.ly/2Zzvhzv