Έρωτας… μια λέξη που έχουμε χρησιμοποιήσει και κακοποιήσει τόσο πολύ μέσα στα χρόνια, αφού ο καθένας από εμάς την «μεταφράζει» πολύ διαφορετικά. Η σημασία της λέξης αλλάζει, ανάλογα με το συναίσθημα της στιγμής, από την απόλυτη ηδονή και ευτυχία ως τον απόλυτο πόνο και δυστυχία.
Θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως μια έννοια εκφράζεται σε διαφορετικές γλώσσες. Θα λέγαμε πως τα Σανσκριτικά, χαρακτηρίζονται από το βάθος τους και από την ακριβή σημασιολογία των λέξεων και εννοιών. Σε αυτήν την υπέροχη γλώσσα, θα βρούμε τρεις διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουμε τον «έρωτα». Kama, Prema και Bhakti, θα είναι οι λέξεις που θα συναντήσουμε στην έννοια αυτή.
Kama, είναι ο έρωτας που βασίζεται στο σεξουαλικό μας ένστικτο, ο πόθος που έχει να κάνει με την σαρκική έλξη και τον βαθύτερο αισθησιασμό μας.
Prema είναι ο απόλυτος έρωτας , η ανιδιοτελής αγάπη, τόσο αγνή που δεν ταιριάζει στην λέξη Kama αλλά και φυσικά καθόλου εγωιστική όπως οι περισσότερες σύγχρονες αγάπες και έρωτες, αφού δεν εμπεριέχει την έννοια της κτητικότητας και της σεξουαλικότητας .
Bhakti, είναι το ανώτερο είδος έρωτα , μια αιώνια αγάπη, που συνήθως συνδέεται με την αφοσίωση και την παράδοση στο θεϊκό.
Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά να κατανοούμε σε τι είδος αγάπης είναι η σχέση μας κάθε στιγμή. Εάν μιλάμε με την λέξη Kama, τότε φανερά ο Εγωισμός δεν μπορεί να απέχει από αυτό το «παιχνίδι». Είναι μια σχέση για να ικανοποιεί ο καθένας τις ανάγκες του άλλου, σε ένα τέτοιου είδους σχέσης (αν δεν βρίσκονται και οι δυο με την θέληση τους σε αυτό το στάδιο) δεν μπορούμε να βρούμε εσωτερική γαλήνη, αφού ο Εγωισμός δεν θα μας αφήσει σε ησυχία.
Στην περίπτωση του Prema, υπάρχει μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση, σε τέτοιο βαθμό που η καρδιά σιγοτραγουδάει «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα». Παρόλα αυτά, ο Εγωισμός μπαίνει ξανά, γιατί το να μην μπορώ «να ζήσω χωρίς εσένα» κρύβει από μέσα του ένα «δεν θα με αφήσεις ποτέ» ή ένα «δεν θα τολμήσεις να μου φερθείς έτσι» ή ένα «πρέπει να με ικανοποιήσεις».
Ο Εγωισμός παρεμβαίνει σχεδόν παντού, ακόμη και αν αποφασίσεις ότι θα αγαπήσεις κάποιον και θα κάνεις τα πάντα για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του, ο Εγωισμός σου φωνάζει εσωτερικά μέσα σου «είμαι πολύ καλός» και «εσύ όμως τι κάνεις για εμένα;». Αυτού του είδους η σχέση, μπορεί να προκαλέσει πολύ εσωτερικό πόνο, αφού τίποτα δεν είναι μόνιμο και τίποτα δεν είναι αρκετό, όλα συνδέονται μεταξύ τους και κάποια στιγμή τελειώνουν.
Bhakti… τι είναι αλήθεια ο ανιδιοτελής έρωτας που μπορεί να διαρκέσει για μια ζωή; Λένε πως το μόνο που δεν πεθαίνει είναι η ψυχή μας, ε λοιπόν Bhakti είναι η αγάπη βαθιά μέσα στην ψυχή. Βέβαια για να αντιληφθούμε αυτού του είδους την αγάπη, θα πρέπει να δούμε τον σύντροφο μας σαν ψυχή, σαν έναν θεϊκό εαυτό, σαν μια ανώτερη κοσμική ύπαρξη.
Αν ξαφνικά εμφανιζόταν ο θεός μπροστά σου (αν δεν τον πιστεύεις όμως , δοκίμασε να βρεις μια άλλη έννοια που να ταιριάζει) θα του έκανες ποτέ κάποιο αρνητικό σχόλιο; Δεν θα προσπαθούσε στα αλήθεια να τον/την ικανοποιήσεις, χωρίς να θες κάποιο αντάλλαγμα για αυτό ;
Αν πραγματικά πίστευες σε αυτόν θα ήσουν χαρούμενα αφοσιωμένος σε αυτόν, χωρίς ποτέ να κάνεις πίσω. Ίσως τότε να έχουμε και εμείς μια εμπειρία σαν αυτήν που περιγραφή η μητέρα Τερέζα : Είναι όντως παράδοξο και περίεργο, όταν αγαπήσεις μέχρι να πονέσεις βαθιά, τότε δεν υπάρχει άλλος πόνος μα παρά μόνο αιώνια αγάπη.
Ξέρω πολύ καλά ότι οι πιο πολλοί από εμάς απέχουμε πολύ από το να είμαστε αγνοί και άγιοι (πραγματικά τώρα ποιος είναι στα αλήθεια;) όμως παρόλα αυτά είμαστε ικανοί να προσθέσουμε λίγο από Bhakti μέσα στο Prema. Αν πραγματικά αγαπάμε κάποιον, μπορούμε να παραδώσουμε τον εγωισμό μας στην αφοσίωση και στην ταπεινότητα (όχι στην ταπείνωση) που χρειάζεται μια ανθρώπινη σχέση.
Ίσως να μην πιστεύουμε όλοι στον θεό, μα μπορούμε να διακρίνουμε τον θεϊκό εαυτό του αγαπημένου μας. Μην ξεχνάς οι σχέσεις φιλικές ή ερωτικές, είναι η τέλεια ευκαιρία για αυτοβελτίωση και πνευματική ανάταση.